Vrolijk Koekje

Ja, en dan heb ik een idee! Ik ga koekjes decoreren en ze verkopen, maar waar begin ik? Ik heb altijd wat perfectionistische trekjes gehad, dus ik wil graag goed zijn in wat ik doe. Dat betekent workshops volgen en heel, heel veel oefenen. Want ja, even wat icing op een koekje ‘smeren’ ziet er wellicht makkelijk uit, maar daar gaat toch wel wat aan vooraf.

Eerst maar eens op zoek naar een goed koekjesrecept en mogelijkheden om in de smaak te kunnen variĆ«ren. In eerste instantie gebruikte ik het recept van Laura’s Bakery. Heerlijke koekjes maak je hiermee en door gebruik van de vanille suiker hebben ze ook meteen een heerlijke vanille smaak. Echter door het gebruik de basterdsuiker had ik nog wel eens klontjes suiker in mijn deeg en dat zag je dan weer na het bakken. Ook had ik er met dit recept nog regelmatig last van dat mijn koekjes wat uitliepen tijdens het bakken. Later leerde ik overigens dat dit door tussentijds koelen te voorkomen is.

Tijdens de workshops die ik volgde leerde ik meer over verschillende soorten bloem, het verschil tussen poedersuiker en suikerbakkerspoeder en over het verwerken van het deeg onder verschillende weersomstandigheden. Zodoende kwam ik tot een basisrecept voor mijn koekjes waarbij de koekjes heerlijk knapperig worden en hun vorm goed behouden.

Daarna kwam het maken van royal icing. De basis van dit recept is suikerbakkerspoeder met eiwitpoeder en water. Klinkt simpel genoeg, toch? Nou dat viel nog best tegen. Om prachtige gedecoreerde koekjes te maken, heb ik een icing nodig van een ideale dikte. De icing moet namelijk wel mooi egaal op het koekje komen, maar je wilt niet dat de icing van je koekje af loopt. Uiteindelijk ben ik op een icing dikte uitgekomen van 25 seconden. Dit betekent dat als je de icing hebt gemengd en je haalt een lepel door de icing dat het ongeveer 25 seconde duurt voordat het oppervlak weer egaal glad is. Hier voeg je dan natuurlijk ook kleurstof aan toe om met verschillende kleuren te kunnen decoreren.

Icing laat zicht het makkelijkst op koekjes aanbrengen door middel van een spuitzak. Hier zal ik meer over vertellen in mijn volgende blog

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *