Gezondere suikerkoekjes

koekjes met royal icing, met stencil gedecoreerd met afbeeldingen van dansense ballerina

Vorige week kreeg ik de vraag of ik mijn koekjes ook kon maken in een gezondere variant. Wat minder suiker bijvoorbeeld. Hier wilde ik me graag in verdiepen. Gezond eten is iets wat ik erg belangrijk vind, maar ook iets waar ik niet direct aan denk als ik een koekje maak of eet. Helemaal gezond gaat mijn koekje dan ook niet worden. Het suikerlaagje van de icing houd ik in tact. Maar voor het koekje zelf ging ik op onderzoek uit.

Allereerst ging ik op zoek naar een alternatief voor de Zeeuwse bloem. Al snel kwam ik uit op speltbloem, speltmeel. Onder andere hier las ik over de positieve eigenschappen van speltbloem ten opzichte van tarwebloem. Het heeft meer voedingswaarde en heeft minder invloed op de bloedsuikerspiegel. De suiker uit mijn recept voor koekjes besloot ik te halveren. Er komt immers nog een suikerlaagje op het koekje, de smaak zou hiermee zoet genoeg blijven. Ik ben zelf geen voorstander van zoetstoffen en van stevia houd ik zelf altijd een nasmaak ik mijn mond. Tot slot ging ik kijken naar een alternatief voor de roomboter. Kokosolie was het eerste wat bij me op kwam, maar is inmiddels zijn gezonde imago wat kwijt, omdat het erg veel verzadigd vet bevat. Ik ging op zoek naar een variant die meer onverzadigde vetten bevat, zo kwam ik uit bij plantaardige boter.

De hoeveelheden van het recept heb ik, op de suiker na, in tact gelaten. Wel heb ik voor wat extra smaak speculaaskruiden aan het deeg toegevoegd. Na het kneden ontstond een mooi samenhangend en soepel deeg. Tijdens het uitsteken van de koekjes, merkte ik dat het iets plakkeriger was dan ik gewend ben en tijdens het bakken ontstonden hier en daar wat luchtbellen. Gelukkig kon ik deze met een smoother gladstrijken voordat de koekjes uitgehard waren. Wellicht kan ik het recept nog wat verbeteren door iets meer speltbloem toe te voegen en minder lang te kneden. De koekjes kwamen heerlijk ruikend en goudbruin uit de oven.

Voordat ik begon met decoreren met royal icing, heb ik natuurlijk eerst een koekje naturel geproefd. De smaak was goed, maar minder uitgesproken dan ik gewend ben. Wel waren de koekjes heerlijk knapperig en iets kruimeliger dan met het andere recept. Met royal icing is de smaak uitstekend! Je mist de suiker niet en de koekjes zijn lichter van smaak, wel met het risico dat je er nog meer van wilt eten ;-). Ik verwacht dat de koekjes wel wat breekbaarder zijn en wellicht eerder stuk gaan als ik deze zou verzenden.

Wat mij betreft is het experiment geslaagd! En het heeft me een mooi alternatief recept opgeleverd. Ik ga het recept zeker nog verder verfijnen. Wellicht lukt het me ooit om een écht gezond, heerlijk en prachtig gedecoreerd koekje te maken. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn, want dan kunnen mijn vrolijke koekjes dagelijks gegeten worden en niet alleen op feestdagen 😉

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *